PEDAGOZI - MAJSTORI

 

1)  Method acting

 

Janez Vajevec diplomirao je glumu na Akademiji za gledališće in film u Ljubljani. U kazališnem Institutu Lee Strasberg boravio je s prekidima devet godina, od toga tri semestra u „majstorskoj klasi“ samog Strasberga. S bratom Andrejom osnovao je u jesen 1980. glumački studio «Igralski studio bratov Vajevec / ActorStudio» u Ljubljani koji bez prekida djeluje do danas.

 

Andrej Vajevec, diplomirani filozof, dramaturg i urednik u dramskom programu Slovenske televizije, boravio je šest mjeseci u kazališnom Institutu Lee Strasberg. Tamo je realizirao magistarski rad na temu: Odnos Stanislavski – Brecht (1982.). Jedan je od najobavještenijih poznavalaca problema glumačkog stvaranja i glumačke pedagogije na našim prostorima.

 

Vasek Simek iz Actors Studija i Instituta Lee Strasberg u New Yorku, na poziv profesora Tonka Lonze (s kojim je 1994. glumio u filmu «Gospa») održao je jednodnevnu radionicu “Gluma po Metodi“ 13. svibnja 1994. na ADU-u te je u nedjelju 15. svibnja na poziv glumaca Profesionalnog glumačkog studija u ZKM-u, održao još jednu nadahnutu radionicu. Nažalost, iznenada je umro dan poslije na predstavi u Teatru &TD. (Na nedjeljnoj radionici, Viliju Matuli koji uvježbava baruna Münchausena objašnjava: «Glumac u svakom trenutku mora znati zašto nešto radi. Ti si vrlo vješt u pantomimskom prikazu pušenja, ali to nije dovoljno. Moraš znati zašto pušiš. Ja recimo pušim da se ubijem, a ti?»). Eh...! Zbog njega je Martin Sheen (također angažiran na snimanju «Gospe») dva dana kasnije došao u Studio jer je htio upoznati ljude s kojima je večer prije smrti održao posljednju majstorsku radionicu njegov prvi učitelj Vasek  Simek.

 

Ed Kovens, glumac i redatelj, suosnivač The Lee Strasberg Theatre and Film Instituta (SAD) 2003. održao je u Grožnjanu seminar «Strasberg's Method»; posjet je organizirao «Studio za razikavo umetnosti igre» uz suorganizaciju Fonda za kulturu Republike Slovenije i Zagrebačkog glumačkog studija. Ed Kovens ostavio je snažan dojam poznavanjem Methoda i ljudskom toplinom. U radu sa studentima, veoma je inzistirao na vježbi Song & Dance. Nažalost, umro je 21. kolovoza 2007. - nekoliko dana uoči početka ljetne radionice zagrebačkog Studija.

 

2)  Gostujući – druge glumačke tehnike

 

 

Čitav niz radionica imao je karakter sučeljavanja različitih pristupa, tehnika i stilova glume. Međutim, iako su sve radionice u Grožnjanu  majstorske, upravo se ovaj niz radionica nazivao majstorskima da bi se razlikovao od „uvodnih“ i „bazičnih“, zato što su bile namijenjene profesionalcima, diplomiranim glumcima. Taj se niz radionica dakle mogao shvatiti i kao postdiplomski seminar.

 

Opisom i izvještajem s tih radionica dijelomično se bavio Vlado Krušić koji je prepoznao, pratio te zazivao nova pedagoška gibanja. „Konačno počinje traganje ako ne baš za svojom, hrvatskom, a ono barem za suvislom glumačkom pedagogijom, te za višim standardima glumačkog umijeća“ (V. Krušić, „Sedmogodišnji svrabež“, Teatar & Teorija, 2/1995, str. 102). Niz njegovih tekstova kao da je mogao predstavljati knjigu o tim smjernicama i iskustvima. Odnosno, kao što je knjiga razgovora s tim pedagozima ili zapisa/bilježaka s njihovih radionca mogla biti vrijedna knjiga ili film (naime postoje i video dokumentacija o tome!). Ipak, knjiga koja je nekako korespondirala s istraživačkim tendencijama u Studiju je rad Dubravke Crnojević-Carić „Gluma i identitet“ (2008).

 

Povijesna skica ili kronologija gostovanja stranih pedagoga, redatelja i glumaca u Studiju je ovakva:

 

·         1993. na ADU i ZKM-u je održan je „Seminar scenskog govora“ koji je vodila Cicely Berry, pedagog glasa i scenskog govora Kraljevskog šekspirijanskog kazališta iz Statforda (Velika Britanija). Njena knjiga „Glumac i glas“ prevedena je i objavljena u Zagrebu 1997.

·         1993. u ZKM-u u organizaciji Profesionalnog glumačkog studija (PGS) održan je seminar „Uvod u biomehaniku“ pod vodstvom Genadija Bogdanova, profesora biomehanike na Državnoj kazališnoj školi u Moskvi (GITIS), Rusija.

·         U okviru programa „Istočno-zapadna sučeljvanja“ u Grožnjanu 1994. Vladimir Tarasenko, profesor glume na GITIS-u, održao je seminar „Metoda fizičkih radnji“. Svojom osebujnom pojavnošću i karizmom ostavio je snažan dojam na sudionike sučeljavanja. Njegove su izjave: «Glumcu, ako želi biti dobar i slobodan na sceni, mora biti svejedno što o onome što govori i radi misle njegova mama, njegov svećenik ili njegov predsjednik»; «Svaku ulogu treba odigrati kao da ti je prvi ili posljednji put u životu».

·         Nancy Benjamin, profesorica glume i glasa na Oregon Shakespeare Festival (USA) je 1995. održala „Radionicu glasa“ na ADU-u i ZKM-u.

·         Ovaj pravac seminara nastavljen je 1995. radionicom naslovljenom „Uvod u glumačku metodu Mihaila Čehova“ koju je vodio Mariusz Orski, redatelj i profesor na Akademiji za kazalište i film u Łodźu (Poljska).

·         Redatelj Del Hamilton (7stages Co-founder, Atlanta, USA) 1997. je održao višednevnu radionicu «Chaikin Method» u Zagrebačkom kazalištu mladih. Prvo što nam je rekao je bilo: «Ja dolazim iz Amerike. Daleko je to. Ali ovdje su kazališne daske. Svaki glumac, koji uđe u bilo koje kazalište na svijetu, kad stupi na kazališne daske, osjeća da je stigao u svoj dom».

·         Majstor-učitelj No teatra, Matsuhiro Honda iz Japana, 1998. je održao radionica u ZKM-u. Impresije sudionika: To je bila posvećenost! I meditacija. I snaga. Potpuno izvan našeg iskustva. Teatar obiteljskog nasljeđa. Višestoljetnog. Respect.

·         1999. Sarah Kane, glumica, spisateljica i osnivačica centra Michaela Chekhova u Velikoj Britaniji, održala je radionicu „Osnove glumačke tehnike Mihaila Čehova“ na ADU-u i ZKM-u.

·         David Zinder, glumac i profesor iz Tel Aviv University (Izrael) 1999. održao je u Grožnjanu seminar za studente i profesionalce „Uvod u tehniku Mihaila Čehova“. Impresija sudionika: «David Zinder je u strukturiranom sustavu vježbi, ostavio dovoljno prostora polaznicima za kreativno izražavanje pojedinih psiholoških gesta ili improvizacija. Dojmljivo».

·         Peer Brahe, redatelj, pisac i slikar (Danska / New York) 2001. održao je seminar u Grožnjanu pod nazivom „Glumac – karakter - maska“. Maske koje smo rabili izradio je osobno, a fascinantna nam je bila energija koju su pojedine maske prenosile na glumce koji su ih nosili u  improvizaciji - etidi. Za vrijeme cijelog trajanja seminara pažnju nam je privlačila maska koju je Peer samo jednom «pustio» u igru. To je zaista bio poseban trenutak.

 

POLAZNICI SEMINARA

 

Polaznici su možda najdinamičnija kategorija Studija. Kao što je prvotni naziv sugerirao, ključni su polaznici bili „profesionalni stvaraoci“.  Međutim, ubrzo su im se pridružili „studenti ADU i članovi dramskog studija ZKM-a“ te osobe iz kategorije „promatrači“ i „ostali“. Ono što sa sigurnošću možemo tvrditi: tijekom 25 godina djelovanja Studija, kroz njegove je radionice prošlo više od 800 polaznika iz Hrvatske i inozemstva.

 

1)     Profesionalci

 

Od glumaca, u prvom valu su bili: Vili Matula, Sreten Mokrović, Matko Raguž, Urša Raukar, Cintija Ašperger, Helena Buljan, Darko Ćurdo, Miljenko Brlečić, Marica Vidušić, Dubravka Crnojević-Carić, Biserka Fatur, Suzana Nikolić, Sanja Vejnović, Marina Poklepović-Kostelac, Vesna Tominac-Matačić, Zvonko Zečević, Damir Šaban, Branko Meničanin, Ksenija Marinković, Mirta Zečević, Zvonko Novosel, Mirjana Rogina, Mira Bosanac, kao i redatelji Vlado Krušić, Biljana Čakić-Veselič, Ines Pletikos i Slađana Kilibarda, dramaturginja Martina Aničić, te dramski pedagozi Denis Patafta i Simona Dimitrov-Palatinuš.

 

U potonjim godinama kroz radionice ZGS-a prodefilirala je plejada profesionalaca, mladih glumaca, studenata ADU: Darija Lorenci, Rakan Rushaidat, Janko Rakoš, Goran Vrbanić, Franjo Dijak, Arsen Anton Ostojić, Ivana Bakarić, Dora Polić, Bojan Navojec (koji je trenutno i dopredsjednik ZGS-a), Ana Majhenić, Ozren Grabarić, Jerko Marčić, Luka Kuzmanović, Vicko Bilandžić, Kristina Krepela, Barbara Prpić, Ana Begić, Leona Paraminski, Kristijan Potočki, Jelena Lopatić, Ognjen Petković, Vicko Bilandžić, Svetlana Patafta, Neven Paleček, Matija Garašić, Adriana Josipović, Martina Biljan, Marko Petrić, Lara Lalić, Jelena Mesar, Zoran Kelava, Luka Dragić, Vid Begić, Marija Kekez

 

2)     Neprofesionalci

 

Sanja Tonković, Goran Manić, Ivica Gunjača, Alan Katić, Petra Mrša, Ivana Mileis, Martina Župan, Ivana Jukić, Maja Ujević, Anton Dodić, Ivana Marijančić, Ana Šetka, Nataša Nedeljković, Irena Blažinčić, Vedrana Četković, Dubravka Vidović, Miroslav Sekulić, Marija Blažek, Nenad Stojčić, Jasna Maloča, Rudi Pavlović, Vlasta Trajčević, Lucija Torbarina, Marina Rogoznica, Franko Sebastijan, Nikolina Prkačin, Nikolina Salmanić, Jan Rešetić, Marina Grgić

 

3)     Polaznici iz inozemstva

 

Gordana Marić, Boris Liješević, Sebastijan Cavazza, Barbara Krajnc, Davide Del Degan, Žiga Čemernik, Sebastijan Pikl, Barbara Cerar, Lorenzo Aquaviva, Boris Cavazza, Višnja Obradović, Tašana Đorđević, Milutin Milošević, Robert Hall, Ana Ilić, Barbara Trojar, Katra Trojar, Irena Zagajšek, Maruša Geymayer Oblak, Tomi Janežić, Miliana Lenak, Vesna Kuzmič, Urška Bradaškja, Ljubo Milanović, Gaja Višnar, Ivan Zerbinati, Vid Valič, Davide Penna, Ivan Gergolet, Boštjan Veselič, Jelena Gavrilović, Matjaž Jankovič, Maja Klun, Ema Kurent, Ljubo Milanović, Blaž Rotovnik