O NAMA

 

„Profesionalni glumački studio“ (PGS) osnovan je 1989.

 

Vlado Krušić još je sedamdesetih prošloga stoljeća uočio problem glume na Akademiji („Čemu Akademija“, Prolog, 36-37/1978). Vili Matula naknadno je sažeo razlog nastanka Studija - „kao izraz nezadovoljstva vještinom stečenom na Akademiji“ (Vili Matula, u: Razgovori o novom kazalištu 2, Zagreb, 2007: 329).

 

Nedvojbeno je u početku namjera Studija bila da kazališne stvaraoce upozna s iskustvima glumačke pedagogije Lee Strasberga (Method acting) kao specifične američke varijante glumačkog sistema Konstantina Sergejeviča Stanislavskog.

 

U ožujku 1996. Studio mijenja naziv u „Zagrebački glumački studio (ZGS)“.

 

U narednim godinama, polaznici radionica Studija susreću se s vrhunskim glumačkim pedagozima iz cijeloga svijeta i upoznaju mnoge od najvažnijih glumačkih tehnika.

 

Studio je imao četiri predsjednika: Vilija Matulu, Sretena Mokrovića, Dubravku Crnojević-Carić i Zvonka Novosela.

 

Sve to vrijeme konstanta Studija su braća Andrej i Janez Vajevec i Metoda.

 

Unatrag nekoliko godina, tijekom kazališne sezone, redovite radionice subotom od 16 – 20 sati u ZKM-u vode Zvonko Novosel i/ili Zvonko Zečević. Obojica su profesionlani glumci (ADU), više od dva desetljeća članovi Studija.

 

Uz njih, radionice povremeno vode Vesna Tominac-Matačić, Marina Kostelac i Biljana Ćakić-Veselič. Svi navedeni ovlaštenje za vođenje radionica dobili su od braće Vajevec na seminaru za voditelje u Ljubljani 1998. godine.

 

MISIJA I VIZIJA

 

 

Studio je mjesto okupljanja različitih polaznika: profesionalnih glumaca, redatelja, dramaturga, scenarista i drugih kazališnih ili filmskih profesionalaca, kao i studenata umjetničkih akademija i zaljubljenika u teatar i/ili film (psiholozi, pravnici, terapeuti, doktori...). Oni u njemu propitkuju, izoštravaju i ostvaruju svoju glumačku tehniku kao i pogled na scensku umjetnost, pa i samo umijeće života. Pristup je istraživački, u laboratorijskim uvjetima rada - što će reći da je namjera osigurati zaštićen prostor za slobodno izražavanje kretivnih potencijala. Na taj način ostvaren napredak polaznici primijenjuju u svojim profesionalnim i drugim projektima, bilo u formalnim ili neformalnim produkcijama.

 

Uz trajno njegovanje glumačke pedgogije Leeja Strasberga Studio povremeno organizira radionice drugačijih pedagoških pristupa i tema, bilo da se nadovezuje na estetsko i pedagoško nasljeđe K. S. Stanislavskog, bilo da se od njega razlikuje. Tako su u Hrvatskoj gostovali ugledni svjetski pedagozi i profesori glume te pokoji glumac. Taj niz vrijednih događaja nazvan je „majstorskim radionicama“; uglavnom su se odvijale u Grožnjanu, ali i u Zagrebu – u ZKM-u i na Akademiji dramske umjetnosti (ADU).

 

 

«Naša namjera, uz odgoj glumaca po Metodi, također je - odgojiti dobru kazališnu publiku, i to s osobama, profesionalcima i neprofesionalcima, koji dolaze u Studio na vježbe. I to je jedan od naših ciljeva, koji se događa sam od sebe. Ako pojedinac može prepoznati što je to dobra gluma, moći će je i sam kreirati, imajući svijest o procesima koje je u sebi pokrenuo. Takav glumac može utjecati na ukus i kultiviranje publike. Treba publiku naučiti što je glumački kliše, a što je stvaralačko. Osvješteni glumac nudi publici istinitost, spontanost, organski pristup».

(Andrej i Janez Vajevec)